Školní jídelna

Základní škola MONTE zajišťuje dětem také stravování. Během dne mají děti k dispozici oběd a odpolední svačinky. Pitný režim je součástí.

Jídlo do školy dováženo z vývařovny – jídelny při gymnáziu PORG. Stravování dětí a zaměstnanců probíhá ve školní jídelně (výdejně), která je vyhraněných prostorách školy, v přízemí.

Výdejní část tvoří výdejní okno s pultem, ústící do jídelny, kde se děti stravují společně se zaměstnanci školy.  Vybavení jídelny tvoří stoly a židle odpovídající požadavkům věkové skupině dětí od 6 – 12 let.

Na skladbě jídelníčku pro žáky spolupracuje vedoucí školní vývařovny po konzultaci s ředitelkou školy. Jejich společným cílem je sestavovat dětem pestrý jídelníček tak, aby byl v souladu s platnými normami a zároveň odpovídal zásadám zdravého stravování.

Vybavení a provoz výdejny školy odpovídá hygienickým podmínkám HCCP.

Velice nám záleží, co naše děti jedí. Od školního roku 2016/2017 jsme za cestou kvality stravování změnili dodavatele stravy.

DODAVATEL STRAVY

Jídlo je do školy dodáváno ze školní jídelny gymnázia PORG.

PORG – gymnázium a základní škola, o.p.s., Lindnerova 517/ 3, 180 00 Praha 8 – Libeň – oblastní pobočka v Ostravě, se sídlem na adrese: Rostislavova 7, 703 00 Ostrava

Základní údaje o dodavateli:        

IČ: 625698117

Statutární orgán – ředitelka:      PaedDr. Dagmar Dluhošová

Jednající za školní jídelnu:       Tomáš Neuvirt, jidelna@porg.cz, tel. 608 418 884

Vladimír Křístek, jidelna@porg.cz, tel. 608 418 884

Dodavatel má vlastní dopravu a jídlo dováží přímo do mateřské školy. Pro převoz jídla má mateřská škola zajištěny vlastní nerezové nádoby a termoboxy, které jsou k tomu určeny. V rámci převozu jsou termoboxy umístěny v zadní části automobilu určené výhradně pro převoz jídla. Prostor automobilu je minimálně dvakrát týdně čištěn, aby odpovídal hygienickým normám. Po transportu je jídlo přeneseno do výdejny a při dodržování hygienických podmínek umístěno do termoportů s ohříváním, aby byla udržována teplota jídla.

VÝDEJNA JÍDLA

  • Jídlo vydává zaměstnankyně (kuchařka) s průkazem o zdravotní způsobilosti.
  • Výdejna jídla je samostatnou místností a je umístěna v budově mateřské školy  (sídlo v jedné budově).
  • Výdejní část je společně s jídelnou.
  • Ve letošním školním roce plánujeme zahájit dlouhodobý projekt: VŠECH PĚT POHROMADĚ, který se mimo výchovy ke správné výživě zabývá také vedením dětí ke zdravému životnímu stylu. V rámci projektu mateřská škola působí i na rodiče dětí a podporuje jejich zájem o zdravé stravování dětí v mateřské škole. Projekt navazuje na celorepublikový projekt podporovaný nadačním fondem Albert. Více o projektu se můžete dozvědět zde: www.zdrava5.cz.

IMG_7341-n

JÍDELNÍČEK

Na stavbě jídelníčku pro děti spolupracuje šéfkuchař jídelny s ředitelkou školy. Jejich společným cílem je sestavovat dětem pestrý jídelníček tak, aby byl v souladu s platnými normami a zároveň odpovídal zásadám zdravého stravování. Stravování dětí probíhá v jídelně mateřské školy. Základní škola MONTE nemá vlastní školní kuchyni, ale má vlastní výdejnu jídla při mateřské škole.

Zařízení školního stravování je vybaveno moderní technologií. Při přípravách jídla se dodržují veškeré hygienické předpisy odpovídající normám EU. Stravování žáků je plně v souladu s platnou legislativou, je zajištěno kvalifikovaným personálem a podléhá pravidelným interním i externím kontrolám v oblasti hygieny, financování a skladby jídelníčku.

ZÁSADY ZDRAVÉHO STRAVOVÁNÍ V NAŠÍ ŠKOLE

  • Dostatek tekutin = pitný režim: děti mají po celý den k dispozici neslazený a slazený ovocný a bylinkový čaj, ředěné ovocné šťávy a čistou pitnou vodu ochucenou citrusy nebo bylinkami (máta, meduňka).
  • Vitaminová svačinka: každý den mají děti ve třídách „vitaminové mísy“, ze kterých podle potřeby a chuti konzumují ovoce nebo zeleninu v pestré skladbě. Využíváme zejména sezónní nabídku, která odpovídá růstu a dozrávání ovoce a zeleniny v českých podmínkách. V zimních měsících zařazujeme ovoce a zeleninu dle nabídky na trhu.
  • Čerstvá zelenina: bývá součástí většiny svačin, ve formě salátů i odpovídajících obědů. Upřednostňujeme čerstvou zeleninu před sterilovanou, kterou zařazujeme minimálně.
  • Mléko a mléčné výrobky: zařazujeme je téměř denně, při jejich nabídce plně respektujeme přání a volbu dítěte k jejich konzumaci. V rámci zdravého stravování preferujeme kysané mléčné výrobky, v jídelníčku se objevují i zpracované výrobky z kozího mléka.
  • Luštěniny a obilniny: pokrmy z nich se objevují v jídelníčku každý týden v podobě polévek, kaší, pyré i pomazánek. Nejčastěji používanou luštěninou je cizrna, ze které se připravují sladká i slaná dětská jídla.
  • Maso a masné výrobky: do jídelníčku pravidelně zařazujeme všechny druhy masa. Maso se používá zásadně čerstvé a pouze libové.
  • Pečivo: nejpoužívanějším druhem je chléb, a to i chléb žitný, celozrnný, slunečnicový a grahamový. Rohlíky a housky ke svačinám jsou jak bílé, tak cereální, a to ve vyváženém poměru. Jedenkrát za dva týdny mají děti k odpolední svačině domácí sladké moučníky, které se pečou v mateřské škole (štrůdl, ovocné řezy, perník, bublanina).

ZÁVĚREM

  • Stravování dětí je oblastí, které je věnována v naší mateřské škole velká pozornost.
  • Děti jsou vedeny k samostatnosti při stolování, k odpovídajícím společenským návykům a ke konzumaci zdravých potravin.
  • Zároveň je respektováno jejich osobní tempo při jídle, množství jídla, které dítě sní a případná nechuť ke konzumaci některých potravin.
  • Děti do jídla nenutíme


Nejnovější videa

Všechna videa

Přidejte se k nám na facebooku

To se mi líbí